Η οργάνωση της δράσης αυτής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Ομοσπονδία ΑΡΓΩ (με φορείς της οποίας συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο υλοποίησης της Πρακτικής Άσκησης μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΠΤΕΑ) η οποία ανέλαβε με εντολή του Υπουργείου Υγείας τη σύσταση κλιμακίων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την υποστήριξη των πυρόπληκτων στην περιοχή της Ευβοίας σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους (Καλοκαίρι 2021).
Τα κλιμάκια αυτά επισκέπτονταν καθημερινά τα πυρόπληκτα χωριά τόσο στον Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου όσο και στον Δήμο Αιδηψού – Ιστιαίας και παρείχαν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, και κυρίως πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας και ενδυνάμωσης. Η Ομοσπονδία ΑΡΓΩ συντόνισε τις παραπάνω δράσεις και προσδιόριζε σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες φορείς το καθημερινό πρόγραμμα των δράσεων καθώς επίσης και την προετοιμασία και την επιμόρφωση των εθελοντών/ριών για να μεταβούν στις υποστηρικτικές δράσεις του πεδίου.
Η ομάδα εθελοντών/ριών του ΠΘ συνέδραμε τόσο στα κλιμάκια παρέμβασης στα πυρόπληκτα χωριά όσο και στην διαλογή των ειδών και των τροφίμων που συλλέχθησαν από τους διάφορους φορείς ώστε να είναι έτοιμα για διανομή στους πυρόπληκτους.
Η μετάβασή μας στην Εύβοια (ονομάσαμε την αποστολή μας «Ένα Βαν για την Εύβοια» πραγματοποιήθηκε με την κινητοποίηση και της δια ζώσης αλλά και της εξ αποστάσεως εμπλοκής μιας ομάδας 29 ατόμων, αποτελούμενης από φοιτητές/ριες, εξωτερικούς εθελοντές και δύο οδηγούς του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Αναχωρήσαμε την Τετάρτη 18 Αυγούστου και επιστρέψαμε την Τρίτη 24 Αυγούστου. Διανύσαμε περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα μόνο με το δικό μας βαν, και πολλά περισσότερα συνολικά, καθώς τα μέλη της ομάδας μας μοιράστηκαν και στα κλιμάκια αποστολών των άλλων ομάδων στα χωριά Κοκκινομηλιά, Γούβες, Λίμνη, Παπάδες, Τσαπουρνιά, Παλιοχώρι, Ροβιές, Κερασιά, Αχλάδι, Δρυμώνας, Γαλατσώνα, Στροφυλιά, Κεχριές, Ιστιαία, Καστρί, Σκεπαστή…
Στην εικόνα που ακολουθεί οι μωβ πινέζες είναι τα μωβ μπλουζάκια της ομάδας εθελοντών του ΠΘ στους τόπους και τους ανθρώπους που επισκεφτήκαμε.

Συμμετείχαμε σε μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων: Ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ανθρώπων που είδαν τις ζωές και το βιός τους να καταστρέφεται, εκπαιδευτικές δράσεις ψυχαγωγικού και υποστηρικτικού χαρακτήρα σε παιδιά, μεταφορά και οργάνωση των αγαθών σε αποθήκες τροφίμων και αγαθών, συμμετοχή στην ανάπτυξη εφαρμογής για την online διαχείριση των αποθηκών συλλογής αγαθών σε ενιαίο σύστημα. Και επιπλέον συμμετοχή σε όλα τα συντονιστικά συμβούλια και της συναντήσεις των διεπιστημονικών ομάδων στην Αιδηψό (σε καθημερινή βάση, δύο φορές την ημέρα).
Μια βασική αποστολή της μετάβασής μας ήταν η αγορά και η διάθεση στην κοινότητα των Ροβιών των 320 δεμάτιων τριφυλλιού τα οποία αγοράστηκαν με χρήματα που συλλέχθηκαν μέσα από την εξής δράση: Εθελοντές/ριες και φοιτητές/ριες του ΠΘ κατασκεύασαν 325 δεματάκια από σανό και στη συνέχεια τα διαθέσαμα ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό με το οποίο εξασφαλίστηκε εξαιρετικής ποιότητας τριφύλλι. Στην προσπάθειά μας αυτή μας συνέδραμε ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου και τα Μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΠΘ. Στη συνέχεια, διανεμήθηκαν τους κτηνοτρόφους με διαφανή διαδικασία με βάση την επίσημη λίστα απογραφής των αιγοπροβάτων που επιβίωσαν και διέθετε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ροβιών.
Η μεγάλη συγκέντρωση τροφίμων και αγαθών που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ ΔΙΟΔΟ, μοιράστηκε εξ ολοκλήρου σχεδόν σε 30 οικογένειες της Κοκκινομηλιάς και σε 4 οικογένειες με μεγάλη ανάγκη της Τσαπουρνιάς. Εκείνη την περίοδο οι κάτοικοι ήταν σχεδόν πλήρως καλυμμένοι από τρόφιμα και υλικά αγαθά. Οι σακούλες με τα αγαθά παρέμενε όμως ένα πολύτιμο μέσο για να ανοίξουν οι πόρτες των αυλών και οι καρδιές των ανθρώπων ώστε να βρει διέξοδο ο πόνος και τα συναισθήματα απώλειας. Εξακολουθούσε να υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη σε ζωοτροφές καθώς τα ζώα θα έπρεπε πρέπει να τραφούν σταβλισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον.
Τέλος, ασβεστώσαμε και καθαρίσαμε εκκλησάκι στη μέση μιας πυρόπληκτης αυλής αφιερωμένο στην Θεοτόκο, και συμμετείχαμε προσφέροντας άρτο στον πανηγυρικό εσπερινό παραμονή του εορτασμού της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με ιδιαίτερο συμβολικό νόημα για εμάς: Με επίκεντρο και αφορμή μια θρησκευτική γιορτή, η κοινότητα ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, επουλώνει τις πληγές της και προχωρά στο μέλλον. Φιλοξενούμενη η ομάδα μας στις εκκλησιαστικές κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Μητρόπολης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, αναπόφευκτα συνδέθηκε με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό αυτού του τόπου.
Και όλα τα παραπάνω τηρώντας αυστηρά τις οδηγίες του ιδρύματος για την προστασία από τον Covid-19.
Την αποστολή του καλοκαιριού ακολούθησαν δύο ακόμα αποστολές, οι οποίες υποστηρίχτηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατά τα διαστήματα 30/8/2021 έως 4/9/2021 (6 εθελόντριες του ΠΘ) και 6/9/2021 έως 11/9/2021 (1 καθηγητής του ΠΘ και η υποψήφια διδακτόρισσά του).
Ο συνολικός αριθμός των εθελοντών που υποστήριξαν την δράση από τη συγκέντρωση και την μεταφορά των αγαθών, τον συντονισμό μέχρι και την μετάβαση στις πυρόπληκτες περιοχές ανήλθε στα 44 άτομα.
Αναλυτικά στοιχεία για την δράση και φωτογραφικό υλικό στη σελίδα μας στο Facebook














